Artikkeli on julkaistu alunperin Ilta-Sanomien sivuilla
Kun Tarvikekeskus Oy:n supliikki puutarhatuotemyyjä Jari Pulkkinen alkaa puhua nurmikon ilmaamisesta, tulee hetkeksi olo, että nyt se kyllä vedättää. Siellähän se nurmikko pihalla on, kai taivasalla ilmastointi pelaa? Nopeasti käy kuitenkin ilmi, että Pulkkinen on tosissaan.
– Jos nurmikon pohja tiivistyy, se menee tukkoon ja alkaa kasvaa sammalta. Ruoho näivettyy. Tämän huomaa erityisesti keväällä. Pienen nurmialueen voi ilmata käsipelillä pistellen, mutta isommille suosittelen ajettavaan ruohonleikkuriin liitettävää ilmauslaitetta, Pulkkinen juttelee.
Ruohonleikkuun tärkein sääntö: leikataan usein ja vähän pituutta kerrallaan.
Kun pohja ilmataan, ottaa maaperä paremmin vastaan sekä ravinteita että vettä ja nurmikon kunto paranee. Jatkossa pohjan tiivistymistä voi välttää muistamalla ruohonleikkuun tärkeimmän säännön: leikataan usein ja vähän pituutta kerrallaan.
Robotti vapauttaa lomailemaan Kasvukaudella nurmikko pitäisi leikata ainakin kerran viikossa. Mikäli ruoho kasvaa nopeasti, saattaa kaksikin kertaa olla tarpeen. Riippuen piha-alueen koosta, työhön voi viikkotasolla kulua aikaa jopa tunteja.
– Yhä useampi asiakas onkin kiinnostunut robottileikkurista, joka on käytännössä aina tarvittaessa töissä, Pulkkinen sanoo.
Robotista on huomattavin hyöty keskikokoisilla ja suurilla piha-alueilla. Pulkkinen muistuttaa, että kannattaa valita kapasiteetiltaan hieman piha-aluetta suurempi kone. Näin laite ehtii välillä levätä. Reilu mitoitus tuo joustoa myös omaan elämään, eli robotin voi vaikkapa ohjelmoida työskentelemään ainoastaan öisin. Näin se ei päivällä häiritse esimerkiksi pihaleikkejä tai -juhlia tai hämmennä lemmikkejä.
Kannattaa valita kapasiteetiltaan hieman piha-aluetta suurempi kone.
Vaikka kiinnostus robottiruohonleikkureita kohtaan on kasvussa, ovat Tarvikekeskus Oy:n eniten myydyt ruohonleikkurimallit edelleen perinteisempiä työnnettäviä tai itse vetäviä, biosilppuavia koneita, jotka joko jättävät silpun alleen tai keräävät sen talteen.
– Biosilppuava onkin paras vaihtoehto, sillä pieni ruohosilppu maatuu ongelmitta, ei tuki nurmikkoa ja on myös hyvä lannoite, kertoo Pulkkinen.
Leikkuri pihan mukaan – aina ei tarvita moottoria
Polttomoottorilla tai sähköllä toimivien koneiden rinnalla akkukäyttöiset, työnnettävät tasoleikkurit ovat yleistyneet. Tasoleikkureita saa muovirungon lisäksi myös alumiini- tai peltirunkoisena ja etu-, taka- tai nelivetoisena, lisäksi tarjolla on päältäajettavia leikkureita. Myös perinteisiä ruismoottorisia eli käsipelillä käytettäviä kelaleikkureita ostetaan.
– Kelaleikkuri riittää pienen rivitalopihan ainoaksi leikkuriksi tai se sopii isomman nurmikon trimmaukseen varsinaisen leikkaamisen jälkeen, Pulkkinen esittelee.
Erikseen myydään sähkö- tai akkukäyttöisiä trimmereitä, joilla on hyvä kiertää istutusten ja talon reunat robotin tekemän työn jälkeen.
Itsevetävä polttomoottorikone pääsee oikeuksiinsa isommalla pihalla. Veto auttaa leikkaajaa jaksamaan, eikä bensaleikkurilla tarvitse pelätä akun loppumista. Sähkökäyttöinen leikkuri taas on energiatehokas ja hiljainen, mutta kovin isoa pihaa ei johdon varassa pysty useinkaan näppärästi operoimaan. Akkukäyttöinen kone sen sijaan on miellyttävä ja johdoton sekä myös katkuton ratkaisu keskikokoiselle pihalle – miksei isommallekin, jos vaihdettavia akkuja on useampia.
– Polttomoottorileikkureissa voi tosin nykyään käyttää pienkonebensiiniä, joka on peräti 90 prosenttia vähäpäästöisempi vaihtoehto ja myös säilyy paremmin, kertoo Pulkkinen.
Huolla oikein
Usein asiakkaat kysyvät jo konetta hankkiessa sen huollosta. Ruohonleikkurin tyypistä riippumatta se ei loppujen lopuksi ole kovinkaan monimutkaista.
– Jokaisen leikkuukerran jälkeen puhdistetaan silppu pois leikkuupesästä. Myös robottia tarvitsee silloin tällöin puhdistaa ja vaihtaa siihen terät ainakin kerran kesässä.
Kerran vuoteen koko laite kannattaa huoltaa, eli moottorilla käyvään leikkuriin vaihtaa öljyt, tulpat ja suodattimet. Perushuolto on Pulkkisen mukaan simppeli homma tehdä itse, mutta halutessaan sen voi myös ulkoistaa vaikkapa Tarvikekeskus Oy:lle. Varsinkin vaativampien huoltojen osalta kannattaa turvautua ammattilaisten apuun.
Kerran vuoteen koko laite kannattaa huoltaa, eli moottorilla käyvään leikkuriin vaihtaa öljyt, tulpat ja suodattimet.
– Meiltähän muutenkin saa kaikki ruohonleikkureihin liittyvät palvelut edustamiemme merkkien varaosista ja korjauksista robottien ohjelmointiin.
Pulkkinen mainitsee, että toisinaan asiakkaita arveluttaa robottileikkurin siiliturvallisuus. Hän toteaa, että laite liikkuu hitaasti ja pitää pientä ääntä, eli eläin yleensä väistää. Robotin terälaite sammuu kun konetta nostaa, joten myöskään lapset eivät loukkaa itseään tutkiessaan konetta.
Liikkeestä ja äänestä on sekin hyöty, että tuhoeläimet voivat pysyä loitolla.
– Liikkeestä ja äänestä on sekin hyöty, että tuhoeläimet voivat pysyä loitolla. Itselläni on ollut robotti pihalla töissä jo parikymmentä vuotta, ja siellä ei kesäisin rusakkoja juuri pomppimassa näe. Talvella ne kyllä sitten taas tulevat.
Joissakin robottileikkurimalleissa on pienet valot.
– Eläimet saattavat säikkyä niitäkin. Eikä illan hämärässä pihan poikki oikaiseva naapurikaan kompastu välttämättä robottiin.