Rauhallisena sunnuntai-iltana puhelin yllättäen soi. Soittaja haluaa tietää, mistä saada voimansiirtoon tarvittavat osat itse rakentamaansa moottorikelkkaan.
– Puhelin pirisee tällaisilla asioilla tämän tästä myös työajan ulkopuolella, sanoo Ranuan Tarvikekeskus Oy:n Rovaniemen myymäläpäällikkö Tapio Kiiskinen.
Ranuan Tarvikekeskus Oy:n asiantuntemus ja sen pätevät myyjät tunnetaan laajalti. Kiiskinen on yksi heistä, ja hänet tunnetaan moottorikelkkapiireissä miehenä, joka tietää kelkoista lähes kaiken. Inarilaissyntyisenä hän sanoo kasvaneensa kelkkailuun elämäntapana.
– Sekä isäni että isoisäni olivat kovia kelkkamiehiä, joilla molemmilla oli niitä kymmeniä, itsekin kelkkoja keräilevä, tällä hetkellä useita moottorikelkkoja omistava ja vintage-kelkkoja harrastava Kiiskinen kertoo.
Puskurilla persoona peliin
Moottorikelkan perusrakenne on ollut oikeastaan aina sama eli siinä on kaksi suksea ja telamatto, kertoo Kiiskinen.
– Mutta tekniikka on kehittynyt. Nykyään on vähemmän polttoainetta kuluttavia nelitahtimoottoreita ja kaksitahtimoottoreissa polttoaineen suorasuihkutus, joka vähentää kulutusta ja lisää tehoja. Myös kokonaan sähköllä toimivia kelkkoja löytyy.
Kelkkoja voidaan personoida tarrasarjoilla, eri värisillä suksilla tai puskureilla, joiden heavy duty -mallit sallivat vaikka puuhun nojaamisen. Lisävarusteina kelkkaan voidaan liittää esimerkiksi navigointilaitteisto tai reki, jossa koko perhe ja tarvikkeet kulkevat kätevästi makkaranpaistoon ja mahtaville talvisille retkille.
– Myös ajovarusteet ovat kehittyneet. Varusteissa on korkeat vesipilarit ja hengittävyyslukemat. Kuoseja, värejä sekä pintamateriaaleja on saatavilla cordurasta stretchiin, Kiiskinen luettelee.
Nautintoa joka käy urheilusta
Myös varustepuolella nähdään omat trendinsä. Tällaisia ovat esimerkiksi akulla lämpimänä pysyvät ajohanskat sekä kypärissä lämmitettävä visiiri ja ajolaseissa linssi.
– Itselläni on lämmitettävä liivi, johon on tauolla mukava napsauttaa lämmöt päälle, sanoo Kiiskinen.
Ajaessa lisälämpöä harvemmin tarvitsee.
– Moottorikelkan päälle ei vain lösähdetä istumaan ja sitten painella menemään. Ajaminen on fyysistä hommaa ja käy urheilusuorituksesta, Kiiskinen huomauttaa.
Nousussa nousevat vuoristokelkat
Tällä hetkellä eniten kysyntää on niin sanotuilla syvän lumen kelkoilla, joilla onnistuvat myös haastavat nousut vaativissa olosuhteissa eli esimerkiksi tunturien puuterilumilla. Myös perinteisten, lyhyempimattoisten reittikelkkojen kysyntä on jatkunut vahvana.
– Kelkasta on paljon iloa, mutta Lapin selkosilla kelkka on suorastaan elinehto, Kiiskinen muistuttaa.
Kelkka valitaan tarpeen mukaan. Kaksitahtinen sporttikelkka sopii vauhdikkaaseen menoon mutta nelitahtinen työkelkka isolla tuulisuojalla, kuljetuskapasiteetilla ja vetokoukulla poronhoitajan valinta – näin saadaan esimerkiksi tuhannen kilon painoiset rehupaalit metsään.
Itse Kiiskinen kulkee kelkalla verkoille tai ajaa vaikkapa puuta, retkeilee perheen kanssa ja vetää välillä pitkiäkin safareita.
Kelkkailun suomaa puhdasta nautintoa ei voi Kiiskisen mielestä vähätellä. Hän on tehnyt lukuisia unohtumattomia reissuja myös ulkomaille, esimerkiksi Kanadaan.
– Kanadassa kelkkakulttuuri on voimissaan. Siellä urat voivat olla yhdeksän metriä leveitä ja niistä pidetään yhtä hyvää huolta kuin täällä meillä nelostiestä, Kiiskinen vertaa.
– Mutta kyllä Suomessakin kelpaa kelkkailla. Reittejä on yli 20 000 kilometrin verran ja puitteet hienot. Esimerkiksi Pohjois-Karjala on suorastaan kelkkailijan paratiisi, sanoo hän ja kehuu myös Tampereen yläpuolisia reittejä, unohtamatta luonnollisesti Lappia.
Kiiskisen asiantuntemusta voi kelkkahankinnoissa halutessaan hyödyntää myös vaikka Kehä kolmosen sisäpuolella, sillä Ranuan Tarvikekeskus Oy toimittaa kelkkoja kaikkialle Suomeen.
Hän soisi yhä useamman löytävän unohtumattomia elämyksiä tarjoavan kelkkailuharrastuksen.
– Itse lähden kavereiden kanssa pian ajamaan Jäämerelle. Olen nähnyt sen ennenkin, mutta pitkän ajon jälkeen vuonon takaa avautuva aava, auringossa kylpevä meri on joka kerta pysäyttävä näky.
Tapio Kiiskisen vinkit pitkälle moottorikelkkaretkelle
Tee reittisuunnitelma
Moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus, eli aivan missä tahansa ei saa ajaa. Selvitä etukäteen reitistö ja laita uralupa-asiat kuntoon. Moottorikelkkaliikenteeseen tarkoitettujen virallisten reittien käyttö on ilmaista, mutta Metsähallituksen moottorikelkkaurat maksullisia. Omassa kotikunnassa uralupa on maksuton.
Kiinnitä huoltopisteet
Sekä kelkan että kuskin on syötävä. Jos reissuun lähtee ilman huoltoautoa, on hyvä tietää missä voi pysähtyä tankkaamaan. Kannattaa kartoittaa myös paikat, mistä saa tarvittaessa ruokaa omien eväiden lisäksi.
Muista vaihtovaatteet
Kerrospukeutuminen kannattaa, jotta keventäminen tai lisääminen onnistuu tarvittaessa helposti. Pelkkä yksi ajossa käytettävä vaatekerta ei pitkällä matkalla riitä. Pakkaa mukaan riittävästi vaihtovaatteita sekä myös vaihtohanskat sekä ajolasit.
Varaudu myös yllättäviin tilanteisiin
Kelkkailu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä mutta joskus eteen saattaa tulla myös ei-toivottuja tilanteita. Mitä teet, jos kelkka hajoaa pakkasessa ja näkyvyys on nolla? Suunnittelu etukäteen on kaiken a ja o. Muista ottaa mukaan myös ensiaputarvikkeet!