Artikkeli on julkaistu alunperin Ilta-Sanomien sivuilla
Seitsenmetrinen valkoinen kaunotar odottaa liikkeen lattialla. Ei muuta kuin portaita pitkin perästä sisään ja istumaan! Ohjaushytti on reilun kokoinen, iso kattoluukku avautuu vaivattomasti. Eteen on helppo kuvitella aava meri ja kesäinen seikkailu.
– Vesillä ihminen on vapaa ja arki jää rantaan, kuvailee Tarvikekeskus Oy:n venemyynnistä vastaava, kolmekymmentäviisi vuotta alalla ollut Juha Mikkonen.
– Sitä tunnetta tänne myymälään tullaan usein fiilistelemään. Istutaan veneessä, availlaan vähän luukkuja, vaihdetaan toiseen ja haetaan tuntumaa siihen, mikä olisi itselle se sopivin vene.
Tarpeen, tilanteen ja matkustajien mukaan
Toukokuun alussa Oulun myymälässä on esillä kolmetoista isompaa moottorivenettä, pihalla paketeissaan purkua odottaa parikymmentä. Sesonki on selvästi ovella.
– Toden teolla myynti lähtee täällä pohjoisemmassa Suomessa käyntiin toukokuun puolivälin jälkeen. Venekaupat pitää tehdä keväällä, jos omansa aikoo kesäksi saada, hän toteaa.
Nopeat daycruiserit eli DC-veneet ovat jo pitkään olleet suosituimpien veneiden kärjessä. Kiinnostus on kääntynyt taas kuitenkin yhä enemmän myös avokeulaisiin Bowrider-malleihin, jotka soveltuvat yhtä hyvin niin kalastukseen kuin vaikkapa wakeboardingiin.
Venekaupat pitää tehdä keväällä, jos omansa aikoo kesäksi saada.
Venetyypin valinta lähteekin nimenomaan asiakkaan tarpeista ja myös siitä, missä sillä aiotaan ajaa – unohtamatta sitä, keitä on kyydissä. Jos esimerkiksi on todennäköistä, että matkustajana on pieniä lapsia, on paras vene vakaa ja korkeammalla varalaidalla varustettu.
– Korkea varalaita estää pyllähdykset veteen. Varsinkin perheellisiä ajatellen daycruiserien hyvä puoli on keulahytti, johon juniorit saa tarvittaessa nukkumaan. Mutta arvostavat hyttiä toki myös lapsettomat pariskunnat.
Lisävarusteilla yksilöllisyyttä
Kahta täsmälleen samanlaista venettä Mikkonen ei muista koskaan myyneensä, vaan varsinkin isommat moottoriveneet ovat hänen mukaansa aina yksilöitä, joiden varustelu muokataan asiakkaan toiveiden mukaisesti.
– Lisätään karttaplotteri tai muuta elektroniikkaa, ehkä jokin soitin, vetojääkaappi tai tavallinen kylmälaite, lämmitin, kuomu tai monien nykyään haluama vesihiihtokaari. Myös verhoiluilla voidaan pelata, Mikkonen listaa.
Veneily on melko huoleton harrastus aloittaa, sillä ennen kesäkautta huolloksi riittää hyvä pesu ja vahaus sekä yleinen silmäys siihen, että kaikki on vesillä laskua ajatellen kunnossa. Kauden jälkeen pohja taas puhdistetaan ja moottori huolletaan, akku irrotetaan ja siirretään lämpimään, tehdään kuntotarkastus ja korjataan mahdolliset vauriot. Tarvikekeskus Oy tarjoaa myös mahdollisuuden talvisäilytykseen sekä täyden palvelun huoltoa veneille. Ulkoistettu huolto lisää tietysti entisestään harrastuksen helppoutta.
– Helppo harrastus tämä on siinäkin mielessä, että moottoriveneen kuljettamiseen ei tarvita sen erityisempiä lupia. Pitää kuitenkin aina muistaa, että kuljettaja on vastuussa veneestä ja sen matkustajista, Mikkonen toteaa.
– Lämpimästi suosittelen silti käymään ainakin saaristolaivurikurssin, jolla opitaan navigoinnin perustaidot ja tutustutaan muun muassa väylämerkkeihin.
Kartanlukutaito on turvallisuuskysymys, ja veneessä tulisi aina olla navigointilaitteiston lisäksi myös paperinen kartta ja kompassi. Vesiliikennelaki edellyttää tiettyjä perusvarusteita ja vastuullinen veneilijä huolehtii myös riittävästä pelastusliivien määrästä sekä käytöstä veneessä.
– Hätätilanne jos tulee, on hyvä olla mukana myös puhelin. Samoin Meripelastusseuran Trossi-jäsenyys on mielestäni kannattava investointi, Mikkonen sanoo.
Trossi-jäsenet saavat vahingon sattuessa ilmaisen hinauksen, joka muuten voi maksaa satoja euroja. Jäsenmaksulla tukee samalla vapaaehtoista meripelastustyötä.
Kunnon koeajo ennen ostopäätöstä
Mikkonen kertoo, että veneen hankintaa pohtivat ovat nykyään varsin valveutuneita ja ottaneet usein asioista etukäteen selvää. Yksi myytti kaipaa kuitenkin edelleen hälventämistä.
– Moottoriveneistä puhutaan usein järjettöminä bensasyöppöinä. Esimerkiksi kuusimetrinen vene, jossa on perämoottori ja jonka matkavauhti on 25–28 solmua eli varsin mukavat noin 50 km/h, kuluttaa kuitenkin vain noin 0,7 litraa maililla. Eli polttoaineen kulutus on viime vuosikymmenien aikana pienentynyt veneissä paljonkin.
Polttoaineen kulutus on viime vuosikymmenien aikana pienentynyt veneissä paljonkin.
Myyjänä pitkän uran tehnyt mies pitää tärkeänä, että asiakas pääsee tutustumaan veneeseen muutenkin kuin paperilla sen hankintaa miettiessään. Siksi Tarvikekeskus Oy:n Oulun ja Kokkolan myymälöissä on esillä runsaasti esittelymalleja. Lisäksi liike on mukana Pohjois-Suomen Erämessuilla Oulussa 18.–21.5. ja Kokkolan Vesille-messuilla 27.–28.5.
– Kokkolan messuilla veneet uivat eli asiakkailla on mahdollisuus päästä myös kunnon koeajoille, Mikkonen kertoo.
– Se mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja testata samalla messureissulla useampaakin venettä.
Muista nämä venekaupoilla
- Kuka venettä käyttää? Lapsetonta pariskuntaa tai kalastusporukkaa palvelee luultavasti paremmin erilainen paatti kuin lapsiperhettä.
- Missä venettä käytetään – laajoilla merialueilla vai pienillä järvillä? Myös vesialueen sijainti vaikuttaa esimerkiksi pohjan tarvitsemaan suojaukseen ja puhdistukseen, sillä etelässä esiintyy paljon veneen pohjaan tarttuvaa näkkiä eli merirokkoa.
- Mitä veneellä on tarkoitus tai toiveissa tehdä? Malleissa on vaihtelua riippuen käyttötarkoituksesta. Halutessa venettä voidaan myös lisävarustella monipuolisesti.
- Testaa rauhassa ja kysy rohkeasti myyjältä lisätietoa. Tuntumaa saa ja kannattaa hakea. Veneen hankintaa kuuluukin fiilistellä!